April 24, 2017

Spectacol de Teatru

De ce simbolul universal al TEATRULUI este imaginea a două măști, una tristă și alta veselă? Totuși, dacă să fim mai exacți, măștile sunt simbolul profesiei de actori. Fiind de origine greacă, măștile, cea tristă și cea veselă, reprezintă tragedia și comedia transpuse pe scenă de către actori, care în Grecia Antică aveau obiceiul să poarte măști pe tot parcursul spectacolelor.

Gabriel Sundukyan spunea în felul următor: ”Teatrul este, și el, un dascăl de la care putem învăța multe”.

Anual ATRAG Iași bucură publicul ieșean cu un spectacol de teatru direct din Basarabia. Scopul proiectului este de a aduce teatrul basarabean în fața marelui public ieșean, pentru stimularea circulației artei teatrale și extinderea ariei de promovare a acesteia în medii cât mai diverse.

În fiecare an vă invităm să cunoașteți, să învățați și să savurați din specificul artei teatrale basarabene, care de-a lungul a 8 ediții a coagulat momente de tragedie, comedie și satiră într-o amplă imagine a tot ceea ce înseamnă Basarabia și a redat în cel mai deosebit mod, specificitatea românilor de peste Prut.

Istoria a dictat întotdeauna condiții nemiloase, pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, însă spiritul de patriotism și sentimentul de unicitate întotdeauna a amplificat dorința basarabenilor de a fi mai aproape de țara-mamă, și cum dacă nu prin teatru îți poți exprima cele mai sincere, cele mai ascunse și cele mai puternice sentimente?

În toate cele 8 ediții anterioare, piesele din Basarabia rămâneau a fi, pentru o lungă perioadă, subiect principal de discuții pentru publicul ieșean, care a avut posibilitatea să perceapă și să savureze din cultura teatrală de dincolo de Prut, o cultură care mult timp era un mister pentru tinerii români din actualele granițe ale României.

În edițiile anterioare, trupele de teatru „Mihai Eminescu” și „Satiricus”din Chişinău au adunat la Iaşi circa 400 de spectatori care au rămas încântați de prestația actorilor chișinăuieni.

Ieșenii au avut posibilitatea să urmărească spectacolele “Pomul vieții”, „ Cerere în căsătorie”, „Take, Ianke și Cadâr”, “Cu bunelul ce facem?”, “Scrisoarea unei Necunoscute”, iar ediția din anul 2017 a adus Teatrul Național ”Luceafărul” din Chișinău cu piesa ”Un caz neordinar într-un spital familial”.