April 24, 2017

Proiecție de Film

De ce ne uităm la filme? Mulţi au încercat să dea un răspuns mai elaborat, pentru că filmul este, la momentul actual, cea mai populară artă. Filmul este un fenomen de masă, spre deosebire de oricare altă artă surată. Literatura se citeşte în solitudine, pictura şi sculptura se admiră de obicei în muzee, muzica, de obicei, ne alină stările de spirit, iar teatrul ne aduce într-o lume total diferită care îți provoacă sentimente unice, dar singulare și nu fiecare persoană are capacitatea să descopere mesajul ascuns într-o opera teatrală. Filmul, însă, are o dimensiune extrem de largă şi se bucură de fidelitatea totală a publicului. Proiecția în aer liber a filmelor a devenit un fenomen absolut necesar în prezent. O seară liniștită, într-un parc sau o grădină, alături de sute de oameni, în fața unei pânze de proiecție îți oferă o stare de liniște, relaxare și plăcere.

În așa mod, proiecția gratuită de filme turnate în Basarabia a devenit o tradiție pentru publicul ieșean. Chiar dacă gama filmelor basarabene nu este foarte largă, totuși am reușit să ATRAGem, deja de 8 ani în luna mai, sute de oameni la o proiecție gratuită de film. Primele ediții au avut loc în incinta Casei de Cultură a Municipiului Iași ”Mihai Ursachi” sau în campusurile studențești din Copou, iar la ultimele 4 ediții am reușit să adunăm peste 600 de persoane, în fiecare an, în Grădina Publică Palas Mall.

Scopul acestui eveniment este promovarea regiei cinematografice și a actorilor de peste Prut în mediul ieșean. În fiecare an, Proiecția de Film a avut un succes memorabil, dovada fiind rularea filmelor pe parcursul celor 8 ediții desfășurate anterior. În cele 8 ediții publicul ieșean s-a bucurat de proiecția următoarele filme: „Tu, cea mai sfântă dintre toate”, „Where Europe End”, „Tunul de lemn”, „Transnistria doare”, “Saşa , Grişa şi Ion “, „Plictis şi Inspiraţie“, ”Când se stinge lumina”, ”Lăutarii”, ”A fost sau n-a fost”, “Nuntă în Basarabia”, “Dănila Prepeleac” și “Se caută un paznic”. Ediția următoare va veni cu o nouă premieră din anul 2016: ”Afacerea Est” în regia lui Igor Cobileanskii, cel mai renumit regizor basarabean care a revitalizat cinematografia românească din Basarabia în ultimii ani.