April 24, 2017

Festival de Muzică și Dans

Horele, călușarii, muzica și veselia sunt, probabil, simbolurile definitorii ale poporului românesc din stânga Prutului. Nimeni nu știe să joace mai bine o bătută decât tânărul român; nimeni nu poate explica sentimentul care ți-l provoacă o horă strămoșească sau cântecul popular. Muzica și dansul au fost și sunt pentru noi, urmașii lui Ștefan cel Mare, modul de a trăi, pentru că doar muzica îți poate alina durerea, iar dansul îți provoacă cel mai pur sentiment al libertății.

Festivalul de Muzică și Dans este un proiect ambițios prin intermediul căruia ne propunem să facem cunoscute publicului ieșean mai multe ansambluri de dansuri populare și interpreți de pe malul stâng al Prutului, direct din Basarabia.

Scopul proiectului este promovarea valorilor cultural-artistice românești din Basarabia și identificarea talentelor etnicilor români din afara granițelor țării. Festivalul oferă o șansă specială tinerilor din Basarabia să-și promoveze stilul, modul de viață, valorile și tradițiile strămoșești în cadrul unui eveniment deosebit. Anual în cadrul festivalului au posibilitatea să evolueze ansambluri profesioniste de dansuri populare, band-uri muzicale, trupe de cor și tineri interpreți.

În ultimele două ediții, am adus la Iași 9 ansambluri de dansuri populare, 12 interpreți, 4 coruri și 2 banduri muzicale. Tinerii români din Basarabia au avut posibilitatea să evolueze pe scena ieșeană, în Atrium, Palas Mall, 2 ani consecutivi.

Festivalul nu a fost unicul eveniment pregătit pentru tinerele talente în Iași. Ziua a continuat cu o serie de activități interactive și o excursie de neuitat. Copii au reușit să viziteze Palatul Culturii, Bojdeuca lui Ion Creangă, Mănăstirea Golia, strada Pietonală, Muzeul Alexandru Ioan Cuza, Muzeul Universității, și desigur, ziua s-a încheiat cu câteva ore de shopping la Palas Mall din Iași.