April 24, 2017

Excursia „Cunoaște Basarabia”

NU-mi plac excursiile. Este o afirmație pe care o poți auzi foarte rar sau practic deloc. Omul este în continuu proces de cunoaștere, descoperire și învățare. Călătoriile și cunoașterea de locuri noi ne oferă posibilitatea de a ne îndeplini visul, pe care cu siguranță fiecare îl trăiește zilnic: să viziteze cât mai multe locuri.

În așa mod, unul dintre cele mai impresionante proiecte ATRAG, care trezește și acum multe ecouri este Excursia ”Cunoaște Basarabia”. În cele 8 ediții organizate, peste 400 de tineri români au avut posibilitatea de a vizita Basarabia Aceasta aventura care durează 3 zile și 2 nopți dă șansa tinerilor români de a redescoperi frumusețea și ospitalitatea basarabenilor.

Din păcate, o bună parte din tinerii români din dreapta Prutului nu cunosc situația reală a lucrurilor din Basarabia. Această confuzie și proastă cunoaștere a stării lucrurilor a creat o părere greșită a tinerilor români despre R. Moldova și basarabeni, constituind un impediment în stabilirea și consolidarea relațiilor de socializare între tinerii de pe ambele maluri ale Prutului.

Consecințele nerezolvării problemei vor afecta în continuare tinerii, aparţinând ambelor state, care vor rămâne într-o permanentă dezinformare despre evenimentele, obiectivele turistice, tipul oamenilor din Basarabia şi din România. Aceasta va însemna un gol al ego-ului valorilor amintite ale acestor tineri. Problema este una actuală și reală, iar amânarea rezolvării ei va intensifica ruptura relațională, de socializare și de colaborare dintre tinerii români de pe ambele maluri ale Prutului.

Astfel, Excursia ”Cunoaște Basarabia” este un proiect vital necesar, care oferă posibilitatea tinerilor români din dreapta Prutului să redescopere frumusețea pământurilor românești din Basarabia; oamenii și valorile, obiceiurile, tradițiile, pe care aceștia din urmă, le păstrează de veacuri.

În linii generale, ATRAG Iași și-a propus ca în fiecare an să ofere posibilitatea a circa 50 de tineri români să viziteze principalele obiective turistice de peste Prut. Punctele turistice principale abordate în fiecare an sunt: Mănăstirea Hîncu, Chișinău, Cetatea Soroca, Orheiul Vechi, Cricova, Mileștii Mici, Purcari, Șoldănești, Vadul-lui-Vodă, Mănăstirea Căpriana, Mănăstirea Țîpova, Sarata Galbenă și alte repere geografice.

Excursia oferă momente de neuitat, completate cu locuri pitorești, traininguri, concursuri, distracții, plăcinte, degustații de vinuri, adrenalină și dor. Românii din partea dreaptă a Prutului înțeleg că Basarabia înseamnă mai mult și e bogată prin aceleași tradiții și obiceiuri.