April 24, 2017

Despre

Câți dintre tinerii născuți în dreapta Prutului știu cine este Eugen Doga, Grigore Vieru, Igor Cobileanski sau Ion Druță sau câţi dintre ei au auzit despre filmul turnat în Basarabia „Nuntă în Basarabia”, ”Afacerea Est” sau ”Văleu, văleu, nu turna”?, câți dintre ei au trăit sentimentele unei frumoase călătorii în lumea teatrului basarbean, câți au dansat horele și sârbele moldovenești sau câți din ei au avut posibilitatea să viziteze Pădurea Domnească, Cetatea Sorocii, Orheiul Vechi, numeroasele beciuri subterane, Chișinăul, mănăstiri, monumente istorice și multe alte locuri pe care s-au imprimat de-a lungul timpului istoria neamului românesc din Basarabia.

Adevărata Basarabie a debutat în 2010 cu o serie de proiecte sociale și culturale în Iași. Această veritabilă campanie îşi propune reflectarea situației reale din Basarabia, promovarea valorilor naționale, răsturnarea stereotipurilor răspândite în mediul tinerilor ieșeni și susținerea ideii de unitate și neam a românilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Campania ADEVĂRATA BASARABIE cuprinde de la 4 la 10 proiecte, numărul acestora variind de la o ediție la alta. Domeniile de bază ale proiectelor desfășurate sunt: schimb intercultural, artă, film, conferințe, divertisment etc. Evenimentele din cadrul Campaniei sunt diversificate an de an, astfel proiectul păstrează originalitatea și atractivitatea pentru publicul ieșean. Datorită acestui fapt, Campania a obținut un statut național, Iașiului i s-au alăturat ONG-urile din Cluj, Brașov, Suceava, Sibiu, Bacău, București, Constanța, Craiova, Alba-Iulia, Oradea, Timișoara, Galați, Petroșani și Ploiești. Campania „Adevărata Basarabie” este susținută anual de către Consulatul Republicii Moldova la Iași, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Primăria Municipiului Iași, Rotary Club Iași ”Curtea Domnească”, Work&Travel Vacanțe Speciale etc.

Scopul desfășurării Campaniei este promovarea valorilor culturale și artistice comune celor două maluri ale Prutului și stimularea participării active a tinerilor români în cadrul activităților socio-culturale din Iași. Proiectul vizează schimbul de experiență socio-culturală dintre mediul ieșean și cel din Republica Moldova. În contextul apartenenței istorice comune, proiectul nostru urmărește promovarea culturii, limbii române și întărirea relațiilor dintre românii de pretutindeni.

Adevărata Basarabie a devenit un proiect emblematic, îndrăzneț și ambițios, care a reușit să schimbe fața tabloului sumbru în care este prezentată “țara de dincolo de Prut”. Campania îți oferă unica șansă să înțelegi până la capăt că nedreptatea istorică care s-a soldat cu transformarea Prutului în graniță a lăsat urme adânci. Înțelegi că evenimentele culturale de acest gen nu sunt doar importante, sunt imperios necesare. În secolul XXI, Basarabia și basarabenii reprezintă încă, în măsură inpardonabilă, un mister pentru frații din dreapta Prutului. Astfel, an de an, ATRAG a prezentat ieșenilor o Basarabie ADEVĂRATĂ, așa cum au țesut-o vremurile.